یکی از بدترین اتفاقاتی که یک فرد میتواند در طول زندگی خود تجربه کند، ممنوعالخروج شدن است. این اتفاق ناخوشایند که عموما افراد تا زمان خروج از کشور متوجه آن نمیشوند میتواند مشکلات بسیاری را ایجاد کند. بنابراین لازم است تا قبل از اقدام به سفر، ممنوعالخروج بودن یا نبودن خود را چک کنید.
ممنوعالخروجی چیست؟
ممنوع الخروجی به شرایطی گفته می شود که فرد اجازه خروج از کشور به هر شکلی را ندارد و تا زمانی که دلایلی که به خاطرش ممنوع الخروج شده را رفع نکند ممنوعالخروج باقی میماند.
بهتر است همیشه قبل از تهیه بلیت و انجام اقدامات سفر استعلام گرفته تا خیالتان برای خروج از کشور راحت شود. زیرا در غیر اینصورت ممکن است خسارت های مالی برای شما به همراه داشته باشد و با توجه به پروسه رفع ممنوع الخروجی تقریبا تحت هیچ شرایطی در یک ساعت مانده به پرواز امکان رفع ممنوع الخروجی وجود ندارد.
ممنوع الخروجی به چه دلایلی اتفاق میافتد؟
همانطور که در مقدمه ذکر کردیم اگر شما به یکی از دلایل قضایی، کیفری، مالیاتی و حتی دارایی، دارای مشکلاتی در کشور باشید حتی اگر بلیط قطار یا هواپیمای خارجی خود را نیز خریداری و ویزای کشور مقصدتان را هم دریافت کرده باشید، مجاز به خروج از کشور نیستید.
از عمدهترین دلایل ممنوعالخروجی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- بدهی مالیاتی: اگر شما دارای بدهی مالیاتی بالای 500 میلیون تومان باشید و این هزینه را به اداره مالیات پرداخت نکرده باشید قطعاً از سوی دادگاه ممنوع الخروج خواهید شد.
- حکم جلب صادر شده: اگر شخصی به دلیل بدهی از شما شکایت کرده باشد و دادگاه با دریافت ادله کافی، شما را مجرم تشخیص داده و برایتان حکم جلب صادر کرده باشد، شما ممنوع الخروج میشوید.
- سو شهرت در کشورهای خارجی: اگر شما در سفرهای خارجی قبلی خود دزدی، تکدی گری یا کلاه برداری کرده باشید و این اعمال موجب سو شهرت شما در آن کشورها شده باشد، از خروج مجدد شما از کشور و سفر به مقاصد خارجی جلوگیری به عمل خواهد آمد.
- عدم دریافت اجازه خروج از قیم یا سرپرست: اگر اجازه خروج شما از کشور توسط قیم یا سرپرستتان صادر نشده باشد و یا اینکه این اجازه به دلایلی لغو شود، شما ممنوع الخروج خواهید بود.
- منافع ملی: اگر خروج شما از کشور بنا بر تشخیص دادگاه، به ضرر منافع ملی کشور باشد، شما اجازه خروج از مرزهای کشور را نخواهید داشت.
ممنوعالخروجی توسط چه سازمانهایی انجام میشود؟
دادسرا
دادسرا یکی از مراجعی است که می تواند حکم ممنوع الخروجی برای فردی صادر کند. وقتی که به اتهامات یک متهم رسیدگی شد چنانچه احتمال ارتکاب جرم توسط آن شخص بالا باشد و همچنین امکان این که از کشور خارج و خود را مخفی کند نیز وجود داشته باشد، این شخص را از طریق دادستانی کل کشور ممنوع الخروج می کنند.
دادگاه های حقوقی
یکی دیگر از مراجعی که امکان صدور حکم ممنوع الخروجی شخصی را دارد دادگاه های حقوقی است. البته وکیل اصفهان بیان می کند که این مرجع صرفا در مرحله اجرای احکام این امکان را دارند که شخصی را ممنوع الخروج کنند.
به عبارت دیگر ممکن است که فردی به دلیل بدهی که دارد به طرف دیگر و یا چون تعهداتش را اجرا نکرده است، طرف مقابل در مرحله ی اجرای حکم درخواست ممنوع الخروجی وی را بکند تا به این طریق از خروج او و عدم پرداخت دین و یا اجرا نکردن تعهد قراردادی جلوگیری کند.
اداره ثبت
اداره ی قبت نیز یکی از مراجعی است که این امکان را دارد فرد را ممنوع الخروج کند. زمانی که شخصی به موجب یک سند لازم الاجرا یا رسمی بدهکار باشد مثل چک یا مهریه و اقدامی برای پرداخت آن نکند طلبکار می تواند بخواهد که وی را ممنوع الخروج کنند.
بانک مرکزی
بانک مرکزی کی از مراجعی است که می تواند در مورد بدهکاران بانکی حکم ممنوعیت خروج صادر کند. در صورتی که کسی مبلغ قابل توجهی به بانک بدهکار باشد و احتمال داشته باشد که برای فرار از پرداخت از کشور خارج شود، بانک مرکزی از طریق دادستانی کل کشور اقدام به مممنوع الخروج کردن او می کند.
اداره دارایی
اداره ی دارایی نیز مانند بانک مرکزی اگر تشخیص دهد یکی از بدهکاران مالیاتی ممکن است برای فرار از پرداخت به خراج از ایران برود، می تواند از طریق دادستانی کل کشور حکم ممنوع الخروجی او را بگیرد.
نحوه استعلام ممنوع الخروجی
اکنون که با دلایل ممنوع الخروجی آشنا شدید، لازم است تا درباره نحوه استعلام نیز آگاهی کسب کنید. در گذشته افراد برای بررسی وضعیت خروج از کشور باید به اداره گذرنامه مراجعه میکردند و طی فرایندی پیچیده استعلام میگرفتند. اما در سالهای اخیر این پروسه کوتاهتر شده است و از طریق اپلیکیشنها و سامانههای آنلاین قابل چک کردن است. در این سامانهها لازم است تا اطلاعات شخصی مسافر وارد شود و سپس طی مدت زمان کوتاهی نتیجه آن اعلام میشود.
همیشه مهاجرت تنها دلیل خروج از کشور نیست گاهی اوقات سفر، مسابقه، کار یا تحصیل میتواند دلیلی باشد که شما قصد خروج از کشور را داشته باشید. برای اینکه با خالی آسوده راهی فرودگاه شوید، بهتر است قبل از سفر خارجی نسبت به استعلام ممنوعالخروجی از فرودگاه امام خمینی و یا هر فرودگاه دیگری اقدام کنید.
اپلیکیشن استعلام ممنوع الخروجی پیشخوان24
در گذشته که خبری از پیشرفت تکنولوژی و اینترنت پر سرعت نبود، تمامی افراد باید برای پیگیری به اداره گذرنامه مراجعه میکردند اما امروزه فرایند استعلام خیلی سریعتر از قبل شده است. یکی از سادهترین و در دسترسترین روشها، استفاده از اپلیکیشن استعلام ممنوع الخروجی با کدملی پیشخوان ۲۴ است. برای مشاهده نتیجه استعلام با جزئیات نیاز به شماره موبایل و کد ملی دارید.
استعلام ممنوع الخروجی با اپلیکیشن پلیس من
یکی از روشهای استعلام ممنوعالخروجی پلیس + ۱۰ استفاده از اپلیکیشن پلیس من است. شما میتوانید با پرداخت ۵۲۰۰ تومان و وارد کردن شماره تماس و کد ملیتان نسبت به استعلام ممنوعالخروجی خود در کوتاهترین زمان اقدام کنید. همچنین میتوانید نتیجه استعلام ممنوعالخروجی epolice.ir را از طریق دانلود اپلیکیشن پلیس مشاهده کنید.
استعلام ممنوع الخروجی قوه قضاییه
استعلام ممنوعالخروجی با کد ملی، یکی دیگر از روشهای استعلام ممنوعالخروجی است. برای استفاده از سرویس ثبت من قوه قضاییه باید به نشانی exitban.ssaa.ir مراجعه کنید. برای استعلام ممنوعالخروجی نیاز به کد ملی و وارد کردن اطلاعات شخصی خود دارید تا از آخرین وضعیت ممنوعالخروجی خود مطلع شوید.
استعلام ممنوع الخروجی چک برگشتی
برای استعلام ممنوعالخروجی اجرای اسناد رسمی و استعلام ممنوعالخروجی چک برگشتی میتوانید به سامانه ثبت اسناد و املاک کشور مراجعه کنید. برای مشاهده آخرین وضعیت خروج از کشور نیاز به اطلاعاتی مانند شماره کد ملی، نام پدر، نام و نام خانوادگی و شماره شناسنامه دارید. توجه داشته باشید که شما به کمک این سایت میتوانید از وضعیت اجازه خروج کشور تمام پروندههای قضایی مطلع شوید.
استعلام ممنوع الخروجی مالیاتی با کد ملی
برای مشاهده وضعیت ممنوعالخروجی و پیگیری بدهی مالیاتی خود میتوانید به سازمان امور مالیاتی مراجعه کنید و ببینید که آیا بدهی مالیاتی و اجازه خروج از کشور را دارید یا نه!.
استعلام ممنوع الخروجی از اداره گذرنامه
اگرچه امروزه بیشتر افراد ترجیح میدهند که برای استعلام ممنوعالخروجی خود از روشهای غیر حضوری استفاده کنند اما هنوز هم خیلی از افراد هستند که ترجیح میدهند از روش حضوری استفاده کنند. در این بین برای استعلام ممنوعالخروجی کیفری میتوانید به صورت حضوری به اداره گذرنامه مراجعه کنید یا از اپلیکیشن پیشخوان ۲۴ و پلیس من استفاده کنید.
استعلام ممنوعالخروجی سامانه ثبت
برای اطلاع از آخرین وضعیت ممنوع الخروجی پروندههای ثبتی میتوانید به سایت سازمان ثبت اسناد و املاک کشور به نشانی ssaa.ir مراجعه کنید. همچنین در شرایط زیر میتوانید از سایت my.ssaa.ir استفاده کنید و نتیجه استعلام ممنوعالخروجی خود را مشاهده کنید.
· استعلام ممنوع الخروجی مهریه
· استعلام ممنوع الخروجی فرزند
درصورتیکه بعد از استعلام ممنوع الخروجی نظامیان، اجازه خروج از کشور را نداشتید، میتوانید با مراجعه به اداره گذرنامه اجازه موقت خروج از کشور را دریافت کنید.
نکات ممنوع الخروجی
v آقایان دانشجو که مشمول سربازی هستند، باید قبل از سفر استعلام دقیق ممنوع الخروجی کرده و اگر لازم است وثیقه بگذراند.
v زنان متاهل برای خروج از کشور به اجازه همسر نیاز دارند، مگر اینکه اجازه از قبل و به طور کتبی ثبت شده باشد.
v اگر بدهی مالی دارید و ورشکسته هستید، پس از اثبات آن میتوانید ممنوع الخروجی خود را لغو کرده و راهی سفر شوید. همچنین اگر برای پیگیری مطالبات مالی خود راهی سفر هستید، میتوانید با ارائه مدارک ممنوعیت خود را برطرف کنید.
v سازمان ثبت اسناد نیز با ایجاد سامانه رسمی استعلام ممنوع الخروجی به روشن شدن وضعیت افراد کمک میکند.
v همواره به افراد توصیه میکنیم که قبل از رزرو بلیط هواپیما وضعیت ممنوع الخروجی خود را چک کرده و سپس اقدام به خرید بلیط کنند.
v ارائه دادخواست رفع ممنوع الخروجی از دیگر راههای رفع این مشکل است که بسته به شرایط فرد باید توسط وکیل انجام و پیگیری شود.
v ممنوع الخروجی تنها شامل مسیرهای هوایی نیست و تمام خطوط حمل و نقل زمینی، دریایی و هوایی را شامل میشود.
v اگر ثابت شود که فرد برای انجام کارهای مجرمانه راهی سفر است، احتمال ممنوعیت وی افزایش مییابد.
v معمولا گذاشتن وثیقه یکی از راههای رفع ممنوعیت است که چگونگی آن را دادگاه تعیین میکند.